Генетиката е една от най-интересните и бързоразвиващи се биологични науки, която изучава двете основни свойства на живите организми – наследствеността и изменчивостта. Популационната генетика е клон на генетиката, който изучава наследствеността и изменчивостта в групата от индивиди, означавана като „популация“. Популацията е елементарната еволюционна единица и разкриването на закономерностите, на които се базират еволюционните преобразувания в природата, е възможно само на базата на комплексни знания от различни области на биологията, основно място сред които заема популационната генетика. Популационната генетика служи като теоретична основа на селекцията. Популационногенетичните познания са важни при: осъществяването на дейности, свързани с рационалното използване на природните ресурси и опазването на природната среда; разработването на стратегии за съхраняване на редките и изчезващи видове, както и такива за контрол на видовете-вредители; прогнозирането и профилактиката на наследствените заболявания в популациите на човека, както и за целите на генетичния мониторинг във връзка със засилващото се антропогенно въздействие върху околната среда.

В настоящия учебник са разгледани основните принципи в популационната генетика. Проследени са закономерностите на съхраняване и преобразуване на генотипната структура на популациите във времето и пространството. Описани са различни методи за анализ на генофонда и генотипната структура на популацията в условията на генетична статика и динамика. Обърнато е особено внимание на факторите на микроеволюцията, които провокират генетичната динамика в популациите. Разгледани са различните форми на популационен полиморфизъм. В учебника са включени и много примери, част от които, свързани с научноизследователската работа на авторите. Всички те подпомагат осмислянето на теоретичните принципи. 

Учебникът е подходящ за студентите от всички бакалавърски специалности на Биологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, които изучават дисциплините „Генетика на популациите“ и „Основи на популационната генетика“, както и „Обща и популационна генетика“. Разработените в учебника теми покриват съдържанието на посочените учебни курсове, като предоставят и допълнителна информация за любознателните. Учебникът може да се използва и от студентите от магистърска специалност „Генетика“ в Биологическия факултет на ПУ, както и от студенти от други ВУ, учители и всички, които се интересуват от проблемите на популационната генетика. 

Учебното съдържание е разработено от специалисти с дългогодишен преподавателски и научноизследователски опит в областта на генетиката и конкретно в сферата на популационната генетика.

Допълнителна информация
Автор Т. Стайкова, Е. Иванова, Т. Попова, И. Стоянов, П. Василева
Година на издаване 2021
Страници 192
Формат 160/230 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-687-5

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Учебник по популационна генетика

  • Автор Колектив
  • Наличност В наличност
  • 18,00 лв.