Учебникът "Социално осигуряване" предоставя базови познания за обществените (публичните) и пазарните форми на социална защита срещу специфични рискове, водещи до загуба на доходи от трудова дейност. Социалното осигуряване е една исторически обособила се относително самостоятелна система на социалната политика, широко разпространена във всички развити и средно развити страни като първа и най-сигурна преграда срещу бедността. Едновременно с това социалното осигуряване, известно в англоезичната литература като social insurance или social security, отдавна е доказало правото си на самостоятелна академична учебна дисциплина – Теория на социалното осигуряване.
Учебникът по социално осигуряване е предназначен за студентите от Факултета по икономически и социални науки към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, както и за студенти от други висши учебни заведения, където се изучава тази дисциплина. Той може да бъде също така полезно четиво за работещите в системата на държавното обществено осигуряване, за служителите в пенсионноосигурителните дружества, както и за всички, които искат да се докоснат до тази сложна, но изключително важна за всички граждани материя.
В настоящето допълнено издание са отразени промените в българското и европейското законодателство за 2018 – 2021 година. Включени са и политиките в социалното осигуряване, свързани с пандемията Ковид-19. Всички примери и статистически анализи в учебника са осъвременени с нови данни до 2022 година. В част втора са добавени нови части за развитието на чилийския пенсионен модел. В четвърта част е представено съдържанието на Регламент (ЕС) 2019/1238 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година относно паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП), представен в предишното издание само като проект. Добавени са нови ключови думи и изрази, както и нови въпроси за самопроверка в края на всяка лекция. Списъкът с литературата е допълнен с нови публикации и европейски документи.

Допълнителна информация
Автор Йордан Христосков
Година на издаване 2022
Страници 506
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-736-0

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Социално осигуряване

  • Автор Йордан Христосков
  • Наличност В наличност
  • 20,00 лв.