Понастоящем съществуват немалко учебни помагала по обща паразитология, но сравнително малко са тези, посветени на екологичната паразитология и предназначени за студенти еколози. Настоящият учебник цели да допринесе за запълването на тази ниша и да представи паразитологията според съвременните екологични представи и теория.

Настоящият учебник може да бъде полезен не толкова защото в него се обобщават данни за екологията на паразитите, а най-вече защото подхожда към паразитологията от съвременно екологично гледище. Разглеждат се чисто екологични проблеми, включително гостоприемникът, като среда за живот, екологична ниша на паразита, особености на паразитните популации и съобщества, социален паразитизъм и др. Без да претендира за изчерпателност, авторът разглежда паразитологията от гледна точка на еколога, избягвайки традиционния паразитологичен подход, базиран на подробно описание на анатомията, физиологията и систематиката на видовете паразити. Тази част от паразитологията е достатъчно добре описана и присъства в редица учебници по зоология и обща паразитология. Въпреки това процесите, засягащи екологията на паразитите и техните гостоприемници, са добре илюстрирани с редица интересни примери, които целят да обяснят по-добре теоретичната част – от една страна, и да надградят знанията на студентите, получени от дисциплините по обща екология, зоология и ботаника – от друга.

Учебникът е предназначен преди всичко за студентите от специалностите „Екология и ООС“, „Екология на биотехнологичните производства“, „Медицинска биология“, „Приложна и индустриална екология“ в Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, които изучават дисциплината „Екологична паразитология“, но той може да бъде полезен също така на студентите, изучаващи екология и биология от всички български висши училища.

Допълнителна информация
Автор Ивелин Моллов
Година на издаване 2017
Страници 144
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-255-6

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Екологична паразитология

  • Автор Ивелин Моллов
  • Наличност В наличност
  • 9,90 лв.