Същността на учебното помагало по Методика на литературното образование има за цел да подпомогне бъдещите учители за мотивирана професионално-личностна реализация. Подбраният теоретичен фундамент е обвързан с практически подходи, които могат да улеснят стажанта, младия учител или да провокират по-опитния чрез вариантни гледни точки.

Предложеният труд е опит да се „разгърне“ обучаващото всекидневие по литература – така, както е в практиката. Търси, осмисля и акцентира на детайли, незначими на вид или добре познати, но с категорична роля в обучението. Може би спецификата на литературното образование, събиращо в себе си наука и изкуство, теория и разнолика практика, налага внимание и на дребните на вид детайли на преподаването. Те също се нуждаят от осмисляне, от точна оценка и осъществяване. Разгледани в по-широк научен план – философски, психологически, педагогически, филологически, те показват и „скритите“ сили на дребните неща в обучаващото ни всекидневие. Някои от акцентите са умишлено повтаряни, за да се улеснят възприемането и осмислянето им – процес, който ще породи готовност за практическото им реализиране. Текстът е систематизиран върху базисни теми от дисциплината Методика на литературното обучение, като надгражда някои от тях с цел да разшири обучението към по-широко образование. В основата на помагалото стои лекционен курс с теоретични и приложни аспекти. Някои от тях са илюстрирани с приложни идеи – дело на студенти от редовно и задочно обучение. В процеса на хоспетиране, както и по време на двумесечна държавна практика някои от идеите са апробирани с успех от стажантите. Логично е да се популяризират реализираните идейни проекти в предложеното помагало – факт, който е във възможностите си да мотивира бъдещите учители за творческа професионална реализация. Други от поместените приложни идеи са почерпени от публикувани вече издания в областта на литературната методика.

Помагалото е структурирано в две части. В настоящата І част е поместен Раздел І – теоретични проблеми. В изходната им база се проследява научната основополагаща същност на: Методика на литературното образование – специфика, цели, предмет, обект, задачи и учебно съдържание; методи – онаследени и осъвременени според социалните потребности; специфика на литературата като хуманитарно познание, определящо учебната дисциплина литература като текст, смисъл и значение; роля на художествения образ в литературнообразователния дискурс; учителят и ученикът – субекти на съвременната образователна парадигма; специфика на възрастово възприемане на литературната творба; структура и особености на съвременния урок по литература; технология на планираното изучаване на видове литературни уроци.

Допълнителна информация
Автор Соня Райчева
Година на издаване 2007
Страници 300
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-954-423-373-0

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Помагало по методика на литературното образование (Теоретико-приложни аспекти)

  • Автор Соня Райчева
  • Наличност В наличност
  • 15,00 лв.