Генетиката е наука за наследствеността и изменчивостта в живата природа и като такава е фундамент в биологичното познание. Това е многообхватна и многопластова дисциплна, базираща проучванията си на широк спектър от методи и многообразни обекти на изследвания. Генетичните изследвания се провеждат на различни нива на организация на материята – молекулно, клетъчно, организмово, надорганизмово... Обекти на генетични изследвания са микроорганизми, растения, животни, човек... Методите, прилагани за проучвания в областта на генетиката са както молекулярно-генетични и цитогенетични, така и онтогенетични и популационногенетични.

Генетичните изследвания трябва да се планират и провеждат с внимание и огромна отговорност, а генетичните закономерности трябва да се имат предвид винаги при тълкуване на факти и явления в природата и обществото. Това е така, защото все по-очевидна е интеграцията на генетиката с медицината, молекулярната биология, екологията, биоетиката, антропологията, неврофизиологията и психологията. 

В настоящия учебник са разгледани основите на общата генетика в комбинация с биологични основи на поведението и с психогенетика. Това комбинирано четиво е подходящо за студенти, както от специалностите „Психология“ и „Специална педагогика“ (Дефектология) на Педагогическия факултет, изучаващи дисциплините Биологични основи на поведението и генетика и Основи на генетиката, така и за студентите от специалностите на Биологическия факултет, изучаващи дисциплините Основи на генетиката, Генетика, Обща и популационна генетика. Учебникът може да се използва успешно и от студентите на специалност Дефектология, изучаващи дисциплината Анатомия и физиология на висшата нервна дейност, както и от всички студенти по биология, които изучават морфологията и физиологията на нервната система като база за изява на човешкото поведение.

Темите, включени в съдържанието на учебника покриват в по-голямата си част програмите на посочените дисциплини в учебните планове на акредитирани специалности в двата факултета на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. 

Учебникът е разработен от специалисти с дъгогодишен преподавателски опит в областта на общата и популационна генетика, анатомията и физиологията на висшата нервна дейност и има амбицията да поднесе полезно и интересно учебно съдържание, провокиращо стремеж към познание и творчество.

Допълнителна информация
Автор Евгения Иванова, Теодора Стайкова, Емилия Андреенко
Година на издаване 2011
Страници 304
Формат 210/297 мм
Подвързия мека
ISBN 978-954-423-717-2

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Генетика с биологични основи на поведението и психогенетика

  • Автор Колектив
  • Наличност В наличност
  • 18,00 лв.


Сходни продукти

Генетични основи на поведението

Генетични основи на поведението

Книгата е планирана като учебно пособие за студенти по психология и дефектология, както и за студент..

17,00 лв.