Този учебник отговаря на нуждите на студентите от специалност „Психология“ в бакалавърските и магистърските програми, които изучават предметите „Стрес и психично здраве“ и „Стрес и стратегии за справяне със стреса“. Материалът е съобразен с учебната програма и дава необходимите теоретични знания и практическа подготовка на всички, които се обучават и в системата на следдипломната квалификация, специализация и реализация в професионална среда. 

Намерението е да се предостави организиран, лесен за използване инструмент, който осигурява достъп до утвърдените в практиката методи и средства за справяне със стреса в ежедне¬вието на съвременния човек. 

Учебникът обхваща основните теми, свързани със стреса като парадигма, неговата същност, типология, психофизиология, прояви и последици. 

Стресът на работното място е сред най-сериозните предизвикателства за съхраняване на здравето и благополучието на работещите. Фокусът е поставен върху бърнаут синдрома като професионален феномен, чието разпространение – през последните десетилетия – провокира загриженост от страна на изследователите и обществото. 

Темата за стреса и травматичните житейски преживявания като фактори, свързани с онкологичните заболявания, също са обект на разглеждане в настоящия учебник. Акцентът е върху стратегиите за справяне с дистреса и борбата с болестта от психосоциална гледна точка. 

Специално внимание е отредено на алгоритмите за превенция и управление на дистреса с помощта на копинг стратегии. 

Надявам се учебникът да провокира интереса на студенти от други специалности, медицински специалисти и практикуващите в клинична среда психолози. 

Допълнителна информация
Автор Юрий Янакиев
Година на издаване 2021
Страници 102
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-630-1

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Стрес и психично здраве

  • Автор Юрий Янакиев
  • Наличност В наличност
  • 9,90 лв.


Сходни продукти

Стрес и психично здраве (учебно пособие)

Стрес и психично здраве (учебно пособие)

Учебното пособие е съобразено със съдържанието на дисциплината „Стрес и психично здраве“. То отговор..

9,00 лв.