Ръководството по цветознание е насочено към формиране на колористична култура, основа за изграждане на художествен вкус, необходим за бъдещата професионална реализация на студентите, изучаващи изобразително изкуство. Книгата може да се използва и от по-широк кръг читатели с интереси в областта на цветознанието. Запознаването с особеностите при възприемането на цвета и с общите закономерности при съчетаването на цветовете би подпомогнало осъзнатото използване на потенциала на цветовете при създаването на емоционално въздействащи художествени творби. С овладяване на специфичния език на цвета и неговите изразни възможности се осмислят цветовите закономерности, които преди познанието за тях са търсени интуитивно. Освен усет за цвят са необходими познания за него, за да се използва в съответствие с творческата идея. Виждането в голяма степен е субективно и относително, но съществуват закономерности, свързани с възприемането на цветовете, чието изучаване ще съкрати пътя на търсене на подходящи изразни средства. 

Ръководството съдържа теоретична и практическа част. Целта на теоретичната част е да даде основни познания за цветовете като едно от най-силните изразни средства в изкуството.

Практическата част на ръководството е подчинена на разбирането, че усвояването на сложната материя, свързана с теорията на цвета и цветовата хармония, може да се осъществи единствено чрез „правене“. Включени са въпроси и творчески практически задачи. Целта е да се задълбочи познанието на студентите за цвета чрез придобиване на навици за осмислен избор на цветовете при създаването на цветови композиции. Чрез практическото изпълнение на задачите студентите на практика се запознават с методите за работа с цвета и усвояват основните закони и правила на построяване на цветовата композиция. Проявявайки своята инициативност, те могат да намерят свои пътища за експериментиране с цвета и за преоткриване на неговата сила.

Допълнителна информация
Автор Даниела Маркова
Година на издаване 2018
Страници 112
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-330-0

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Ръководство по цветознание

  • Автор Даниела Маркова
  • Наличност В наличност
  • 9,90 лв.