Теоретичните знания и практически умения в областта на биохимията са със съществен принос при формирането на студентите от биологичните науки като специалисти с опит при работа с биомолекули в лабораторни условия. Настоящото ръководство за практически занятия по биохимия е разработено по утвърдената програма за обучение на студенти от биологичните специалности в Пловдивския университет и съчетава, от една страна, дългогодишния опит при обучение на студенти в теорията и практиката на биохимичната наука в катедрата, а от друга, споделения опит на авторите при въвеждането на съвременни биохимични техники още в бакалавърска степен на обучение.

Стремежът на авторите е настоящото учебно помагало да запознае младите колеги и бъдещи експериментатори с модерната експериментална практика при изследване на биомолекулите, като се следва концепцията и опитът на водещи биохимични лаборатории в света. 

Ръководството е разделено на две основни части: І. Общи биохимични експерименти и ІІ. Биохимични изследвания на ензими и метаболити. В първата част са разгледани теоретично и са показани приложения на основни биохимични методи за изолиране, пречистване и идентифициране на биомолекули. Всеки един от предложените за самостоятелна работа методи може успешно да се комбинира при следващи експериментални задачи както в курса по биохимия, така и при обучението по други дисциплини като ензимология, биохимия на микроорганизмите, протеомика, молекулярна биология. Във втората част на ръководството са представени съвременни методи за количествено определяне и изследване на свойствата на ензими и метаболити. При изпълнение на всяка от предложените практически задачи се цели да се формират у студентите практически умения за прецизна работа в условията на провеждане на количествен биохимичен експеримент. Ръководството съдържа и специална част със задачи и упражнения, които ще бъдат в помощ при самостоятелната подготовка на студентите, както и таблици с приложения.

Допълнителна информация
Автор Илия Илиев, Петко Бозов, Тонка Василева
Година на издаване 2013
Страници 128
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-954-423-905-3

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Ръководство по биохимия

  • Автор Колектив
  • Наличност В наличност
  • 9,00 лв.