Учебникът „Квантова химия“ е съставен в съответствие с учебните програми на бакалавърските специалности в Химическия факултет на Пловдивския университет, които включват дисциплината като задължителна. Нуждата от списването на този учебник е продиктувана от актуализирането на учебните планове и програми за студенти бакалаври и от липсата на подходящи учебни помагала, които по достъпен начин да излагат иначе трудния материал по квантова химия. Авторът се е постарал да изясни на достъпен език основните положения на квантовата теория на атоми и молекули, както и теоретичните основи на молекулната симетрия. Учебникът е подходящ за студенти, докторанти и научни работници, провеждащи изследвания в областта на теоретичната химия. 

Материалът в учебника е структуриран в осем глави. Обхванати са теориите, предхождащи квантовата механика, квантовата теория за строежа на едно- и много-електронни атоми и теорията на химичната връзка. От учебника е изключена теорията на Бор, тъй като тя се изучава в курса „Обща и неорганична химия“. 

Седма глава от учебника е „Молекулна симетрия“. Въпреки че симетрията на молекулите не е част от общата квантова теория, авторът е намерил за уместно да запознае студентите с елементите и операциите на симетрия, които са необходими за курса „Квантовохимични методи“ (за спец. „Компютърна химия“), който надгражда този по квантова химия. Молекулната симетрия е силен инструмент, с който се редуцира съществено компютърното време при провеждането на квантовохимични изчисления. 

Допълнителна информация
Автор Васил Делчев
Година на издаване 2016
Страници 208
Формат 210/270 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-115-3

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Квантова химия

  • Автор Васил Делчев
  • Наличност В наличност
  • 15,00 лв.