Биоорганичната химия (БОХ) изучава състава и строежа на веществата, изграждащи организмите. Тя способства за разкриване принципите на функциониране на живите системи. БОХ е в основата на интензивното развитие на химията на природните и физиологичноактивните вещества. Практическата й значимост се проявява най-ясно в медицината, селското стопанство и в промишлената химия, като ферментационни производства, редица клонове на хранително-вкусовата и леката промишленост и т.н.

Частнонаучните познания на БОХ имат и общотеоретично, и методологично значение. Първите постижения на новата наука са установяването структурата на инсулина и синтезата на пептидния хормон – окситоцин. 

По своята същност БОХ се явява химическата основа на съвременната биохимия. Обект на изследване на БОХ са биополимерите. Главен акцент при изследването им е характеристиката на белтъците и нуклеиновите киселини – преди всичко в плана на описание на техния химичен състав и методи на химичен синтез. Разглеждането им се извършва главно на ниво първична структура, като се анализира множествената реактивоспособност на тези биополимери. Други високомолекулни вещества, изучавани от БОХ, са въглехидрати, липиди, гликопротеини, нуклеопротеини, липопротеини, гликолипиди и т.н. Тази наука изучава и нискомолекулните биорегулатори: алкалоиди, терпеноиди, витамини, антибиотици, хормони, простагландини, вещества на растежа, феромони, токсини, а също синтетични лекарствени препарати, пестициди и други.

Основните задачи на БОХ са:

Първо: изолиране в индивидуално състояние на изучаваните съединения чрез кристализация, различни хроматографски методи, електрофореза, ултрафилтрация, ултрацентрофугиране, противоточ-но разпределение и пр.

Второ: установяване структурата на съединенията, включително на пространствения строеж на основата на физикохимични методи.

Трето: химичен синтез и химическа модификация на изучаваните съединения, синтез на аналози и производни.

Четвърто: биологическо тестване на получените съединения in vitro и in vivo за установяване на различни физиологични активности.

В заключение – БОХ изучава строежа и свойствата на природните вещества извън условията на организмите (условно казано, статично), докато биохимията ги изучава в условия, характерни именно за живата природа.

Настоящият учебник е разработен в съгласие с утвърдената програма за обучение на студенти от биологическите специалности в Пловдивския университет. В учебния материал се разглеждат както основните обекти на БОХ – биополимерите и нискомолекулните биорегулатори, така и основните положения на структурната теория и основните класове органични съединения. Без тези познания не е възможно да се усвоят знания за съединенията в живата природа, да се разберат процесите, извършващи се в живите организми, и основните принципи на функционирането им.

Допълнителна информация
Автор Петко Бозов
Година на издаване 2014
Страници 298
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-954-423-936-7

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Биоорганична химия

  • Автор Петко Бозов
  • Наличност В наличност
  • 15,00 лв.