Учебникът е разработен въз основа на учебно-програмните документи по физическо възпитание на студентите от полувисшите и висши педагогически институти. Съобразен е със задачите, структурата и съдържанието на учебния материал по физическо възпитание за отделните степени и възрастови периоди на образователната система на Република България. В него са отразени тенденциите за демократизация и хуманизация па училището, как то и съвременните научни достижения на наши и чужди специалисти в областта на теорията на физическото възпитание и спортно-педагогическата практика.

В отделните части на учебника са включени научните проблеми на теорията на физическото възпитание във връзка с обществената практика в тази област на човешка дейност. Разкриват се основните закономерности на управлението на учебния процес по физическо възпитание. Изяснява се същността на принципите, средствата и методите и тяхното приложение в различните форми на многообразната физкултурна и спортна дейност, както и самите форми. Специфичните задачи на физическото възпитание – обучение в двигателни действия и развиване на физически качества, се реализират в единен процес за целенасочено формиране на младата личност.

Въз основа на тези общотеоретични и педагогически постановки са разработени методически закономерности и спецификата на приложението им в учебния процес по физическо възпитание в детската градина и средното училище. В тази връзка се разглеждат и извънкласните и извънучилищни форми по физическо възпитание като фактори за повишаване на двигателната активност на учениците в техния дневен и седмичен режим. Спортната подготовка е изложена съобразно съвременните изисквания на учебно-тренировъчния процес.

Отделните теми и съдържанието на учебника представят теорията и методиката на физическото възпитание като общотеоретичен, профилиращ предмет за даване на професионално образование по физическо възпитание. Той подпомага педагогът широко да осмисля професионалната си дейност и правилно да се ориентира в сложната съвкупност от връзки и взаимоотношения, действащи в сферата на физическата култура.

Допълнителна информация
Автор Колектив, под научната редакция на проф. д.п.н. Веселин Маргаритов
Година на издаване 2014
Страници 252
Формат 160/230 мм
Подвързия мека
ISBN 978-954-423-996-1

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Теория и методика на физическото възпитание

  • Автор Колектив
  • Наличност В наличност
  • 15,00 лв.


Сходни продукти

Работен дневник на учителя по физическо възпитание и спорт

Работен дневник на учителя по физическо възпитание и спорт

Работният дневник, като част от документацията на учителя, цели да осигурява нагледност, да улеснява..

10,00 лв.