Настоящият учебник е разработен в съответствие с утвърдената учебна програма по дисциплината „Конкурентоспособност на бизнес организацията“ и e предназначен основно за студенти и докторанти, обучаващи се във Факултета по икономически и социални науки на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Той може да бъде полезен и на широк кръг от читатели, интересуващи се от аспектите на тази ключова за съвремието управленска категория.

Конкурентоспособността се разглежда като водеща концепция за развитие и фундамент за функционирането както на отделните организации, така и на цели сектори, индустрии, региони, в т.ч. и позиционирането на националните икономики в глобалното икономическо пространство.

В тази връзка, в основата на оценката на конкурентоспособността се представя нейното управление на различни равнища, които въпреки съществуващите различия по отношение на характеристики, критерии и инструментариум за оценка, в контекста на системния подход се разглеждат като взаимообвързани и взаимозависими.

Целта на учебника е да предостави на читателите базови знания и умения за анализ на конкурентната среда и конкурентното поведение на бизнес организациите, с фокус към оценяване на конкурентния статус, идентифициране на конкурентния потенциал и конкурентното им позициониране.

В изпълнение на основната си цел учебникът е структуриран в дванадесет теми, които разглеждат формираните причинно-следствени връзки и представят методическата рамка на конкурентния процес. Предложени са основни теоретико-методологични и практикоприложни аспекти за оценка и анализ, очертаващи отделните етапи (равнища) на процеса и извеждащи националната, секторната, фирмената и продуктовата конкурентоспособност.

Подобно изложение представя категорията като комплексен показател – едновременно и цел, и средство, и предизвикателство, и посока за развитие, и резултат от дейността.

Допълнителна информация
Автор Гергана Димитрова
Година на издаване 2022
Страници 270
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-790-2

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Конкурентоспособност на бизнес организацията

  • Автор Гергана Димитрова
  • Наличност В наличност
  • 15,00 лв.