През вековете светът непрестанно се опитва да се справи с емиграцията, било то легална или нелегална. През всички тези десетилетия, прекарани в опити да се урегулира този процес, са приети множество международни договори.

Политиката на Европа в тази посока е непоследователна. Първоначално континентът опитва да защити територията и населението си. После доброволно приканва бежанците, обещавайки им подслон и закрила. Сега политиката на Стария континент се изразява в това, че тя търси начини да помогне на нелегалните мигранти, като възлага тази задача на специализирана агенция, а именно Агенцията за гранична сигурност и брегова охрана. Агенцията е известна с англоезичното си наименование – Фронтекс.

Събитията през последните години, и особено безпрецедентното увеличение на потоците от мигранти и бежанци, подложиха на изпитание доверието на гражданите в способността на Европейския съюз да управлява границите си. Кризата разкри слабости и пропуски в съществуващите механизми за управление на границите, които се оказаха недостатъчни, за да се гарантира ефективното им и интегрирано управление. Някои от държавите членки не съумяха да гарантират ефективен граничен контрол, както и установяването на самоличността и регистрацията на незаконните мигранти. Кризата също така показа, че ограниченията по отношение на Фронтекс  – недостатъчните ресурси по отношение на персонала и оборудването, невъзможността да инициира и осъществява операции по връщане и управление на границите, както и липсата на изрична функция за провеждане на операции по издирване и спасяване – засягат способността на Агенцията за ефективни действия и справяне със ситуацията.

В настоящата монография са анализирани функциите, правомощията и операциите на Агенцията за гранична сигурност и брегова охрана. Подробно е разгледана нормативната уредба и практиката на Съда на Европейския съюз. Направен е анализ на актуалните проблеми на пространството на свобода, сигурност и правосъдие, като основен акцент е бежанският и имиграционен поток.


Допълнителна информация
Автор Владимир Вълев
Година на издаване 2022
Страници 982
Формат 150/210 мм
Подвързия твърда
ISBN 978-619-202-799-5

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Фронтекс в контекста на съвременните миграционни процеси и опазването на външните граници на Европейския съюз

  • Автор Владимир Вълев
  • Наличност В наличност
  • 100,00 лв.