Мислите и чувствата са двигателите на човешкото развитие. Облечени в норми и закони, те се превръщат в най-приемливата форма на взаимоотношения – междуличностни и междудържавни. Неслучайно нашите деди са извлекли понятията „право“ и „справедливост“ от един корен в българския език.

Първият том на енциклопедията съдържа термините от цялото международно публично право, събрани за първи път у нас на едно място, както и основните понятия от държавното, конституционното и административното право, които са полезни за всеки, който в личен план или служебно се занимава с международни отношения. Посочено е също така съдържанието на времевите мерки като ера, епоха, период и най-често употребяваните определения за събития – бунт, преврат, въстание, революция...

Вторият том е посветен на националната доктрина, националната сигурност, националният идеал, начините на вземане на външнополитически решения, на планиране и прогнозиране,  наред с въпросите какво мислят за международните отношения по света и от какво се състоят тези международни отношения. И още – в какво вярват из близки и далечни земи.

Третият том на енциклопедията е посветен изцяло на историята на международните отношения – от най-древни времена до наши дни, с акцент върху българската история – хронология на събития; войни; сражения; мирни договори и конференции; термини от историята на международните отношения; географски понятия, имащи отношение към историята на международните отношения; племена и народи, както и на някои други теми, общо над 1500 статии. Направен е опит да бъдат представени сравнително непознати понятия и народи от Африка и Азия, които също са неизменна част от историята на международните отношения.

Четвъртият том на енциклопедията съдържа над 1200 политически портрета – от създателя на първата „световна“ империя Саргон І до Путин, Тръмп, Меркел, настоящия български министър-председател и държавния ни глава. Сериозен принос е включването на биографични данни за сравнително по-малко познати дейци от Африка, Азия и Южна Америка. В този том е включена и информация за над 200 династии, управлявали, а някои от тях – и все още управляващи голяма част от света. Читателят ще открие и крилати мисли и фрази, достигнали до нас през вековете. Том четвърти съдържа и специално подбрани тестове, чрез които могат да бъдат проверени знания по теми от всички томове на Дипломатическата енциклопедия. Изданието е предназначено да подпомага дейността на българските дипломатически агенти и на политическите дейци. То би представлявало интерес и за читателите, които са изкушени в темата.

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Дипломатическа енциклопедия (том I – IV)

  • Автор Колектив
  • Наличност В наличност
  • 80,40 лв.
  • 69,00 лв.


Сходни продукти

Дипломатическа енциклопедия (том IV)

Дипломатическа енциклопедия (том IV)

Личностите са двигателите на човешката история. Без някои техни действия тя би имала съвършено разли..

24,00 лв.

Дипломатическа енциклопедия (том III)

Дипломатическа енциклопедия (том III)

Третият том на енциклопедията е посветен изцяло на историята на международните отношения – от най-др..

18,00 лв.

Дипломатическа енциклопедия (том I)

Дипломатическа енциклопедия (том I)

Мислите и чувствата са двигателите на човешкото развитие. Облечени в норми и закони, те се превръщат..

19,20 лв.

Дипломатическа енциклопедия (том II)

Дипломатическа енциклопедия (том II)

В държавите, които оцеляват, националният интерес стои над всичко. Умението да се получава и ползва ..

19,20 лв.