Подборът на темите в тази книга е ориентиран към широкопрофилната подготовка на студенти по специалности в професионалните направления по социални и стопански науки, администрация и управление. Редът и структурата на изложението са съобразени с факта, че студентите за пръв път изучават систематично социология и се запознават с възможностите на социологическия подход и социологическите методи в изследването, анализа и обяснението на структурата и функционирането на обществото, на поведението на социалните и икономическите субекти в конкретна обществена среда. 

Учебната програма включва проблеми и теми, които формират представа за социалната природа на човека; за характера на взаимоотношенията и взаимодействията между хората, групите и общностите в обществото; за необходимостта да се използват социологическите обяснения в политическите практики, в подготовката и вземането на управленски решения. Със специален акцент е откроена социално-институционалната организация на обществото и в частност ролята на социалните в т.ч. икономическите и политическите институции в обществото. С краткото представяне на принципите и изискванията към емпиричното социологическо изследване се формират познания и умения за прилагане на социологическия подход и социологическите методи в изследването, анализа и обяснението на социални факти, събития, явления, тенденции. 

Запознаването с възможностите на социологическия подход и методи на социологическо изследване ще позволи на студентите да формират знания и умения за комплексно и многофакторно обяснение на сложни социални факти, процеси и тенденции. Да се „мисли социологически“ с „широк поглед“ и в „широк формат“, със социално въображение и перспектива е качество с особено значение за политици, професионални анализатори и специалисти по управление. 

Избраната форма на изложение – концептуално и понятийно представяне на определен проблем в съчетание с христоматийни елементи, се наложи от практически опит: голямо разнообразие от литературни източници, с които студентите по обясними причини не могат да се запознаят и очакването, че много от включените автентични текстове могат да привлекат вниманието им към изследванията на авторитетни български и чуждестранни социолози и социални футуролози.

Допълнителна информация
Автор Желка Генова
Година на издаване 2009
Страници 352
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-954-423-563-5

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Социология

  • Автор Желка Генова
  • Наличност В наличност
  • 15,00 лв.