Апликирането е един от най-разпространените видове художествена дейност. Обект на тази книга са потенциалните възможности наапликацията за обогатяване на изобразителния език. Основният материал, който се използва е хартията, а тя може да се реже, огъва, прегъва, преплита, извива, къса, оцветява, лепи. Достъпни са и инструменти-те с които се изработва апликацията. Изрязаните фигури притежаватособена сила и декоративност. Ярките, чисти цветове на хартията, точните, ясни форми, простотата при нейната обработка могат успешно да се използват за стимулиране на творческата активност на децата, тъйкато за много от тях тази техника се оказва по-лека, което прави апликацията предпочитана изобразителна дейност. Тя отговаря на стремежаим към многоцветност и изразителност на формата.

Рисунките в текста предлагат примерни образци, въз основа на тях могат да се създават нови композиции.

Книгата е предназначена за учители, студенти от педагогическите вузове, за интересуващите се от проблемите на художественото творчество. Тя разглежда въпроси, свързани с принципите на създаване на апликацията, с присъщите ѝ основни особености и видове. Целта ѝ е да подпомага учителя в работата му по реализиране на учебните програми, като би следвало той да извлече необходимото според възрастта, възможностите и интересите на децата.

Включените в съдържанието характеристики на цвета, формата, композицията са в основата на овладяване на хармонията на цветовете, на взаимоотношенията между формите в изобразителното пространство и на тяхната изразителност.

Представени са характерните особености на апликирането в учебния процес (в детската градина и в началното училище) – форми на работа, материали, техники, технология на апликиране; основни задачи, препоръки и изисквания.

Допълнителна информация
Автор Даниела Маркова
Година на издаване 2011
Страници 136
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-954-423-707-3

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Методически аспекти на апликацията

  • Автор Даниела Маркова
  • Наличност В наличност
  • 7,20 лв.