Целта на този учебник е да представи процесите на формиране и развитие на новобългарския книжовен език от епохата на Предвъзраждането и Възраждането до наши дни. Включването на Предвъзраждането (XVII – средата на XVIII век) като значим етап в книжовноезиковата ни история се основава на разбирането, че про-тичащите през този период езикови процеси и тенденции се проекти-рат в следващия век и подготвят почвата на същинското езиково строителство през Българското възраждане. Затова както в цялостна-та история на българския книжовен език (съкр. БКЕ), така и в историята на новобългарския книжовен език (съкр. НБКЕ) е необходимо да има отделна част, посветена на второто след Кирило-Методиевата епоха книжовноезиково зазоряване (новобългарското), отразено в новобългарските дамаскини.

Настоящият текст представлява преработен и разширен вариант на издадения през 2012 г. учебник със заглавие „История на новобългарския книжовен език“. (Лекционен курс). Предназначен е за студенти от филологическите специалности, изучаващи университетската дисциплина История на новобългарския книжовен език. 

Надяваме се той да бъде полезен и за специалисти в хуманитарното направление, както и за по-широк кръг читатели, които се интересуват от развоя на българския книжовен език в исторически, културен и социолингвистичен дискурс.

Допълнителна информация
Автор Диана Иванова
Година на издаване 2017, второ допълнено и преработено издание
Страници 520
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-212-9

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

История на новобългарския книжовен език

  • Автор Диана Иванова
  • Наличност В наличност
  • 19,80 лв.