След отпечатването на първата част от поредицата „Недописани страници към историята на новобългарския книжовен език. Славистични ракурси“, Пловдив: УИ „Паисий Хилендарски“ (2008), която съдържа проучвания върху славянските културни и езикови контакти през Възраждането, излиза втората книга от същата поредица, озаглавена „Щрихи към палитрата на българското слово (XVII – ХХ век)“. В нея са включени тематично подбрани изследвания на авторката, които осветляват една по-слабо представена проблематика в историята на новобългарския книжовен език, свързана с естетическата функция на книжовния език и изграждането на художествения му стил.

Застъпените в книгата теми и анализът на езиковите и стилистичните достойнства на подбраните автори и творби в книгата имат за цел да представят постъпателните процеси на формиране на българския художествен стил и извървения нелек път от творците в търсенето на начини и средства за облагородяване на българското слово. С отдаденост и съзнание за дълг през вековете те поемат мисията на духовни водачи, запазвайки вече съграденото и наследеното и добавяйки индивидуалното свое, да го предадат на следващите поколения творци. И така, с лични и колективни усилия, българската възрожденска интелигенция създава пълноценен и богат книжовен език и го предоставя като инструмент за изграждане на националната ни духовна култура на следващите поколения от новото модерно време – ХХ век.

Книгата се състои от предговор, въвеждаща част и пет основни части, чиито публикации във всяка една от тях са обединени от обща проблематика: „Предвъзраждане, или за българското езиково зазоряване“, „Възрожденски ракурси“, „Ролята на художествената литература за развитието на новобългарския книжовен език и стиловото му изграждане“, „Съвременни ракурси: майстори на българското слово“, „Поезия, сътворена по каноните на красотата“.

В обсега на вниманието на авторката са главно въпроси, свързани с езиково-стилистичните особености на литературните творби от различни периоди на езиковия развой. В отделните части на книгата се очертават конкретните книжовни прояви на дадената епоха и характерът на техния език и стил. Въз основа на анализа на съответните литературни текстове от различни автори се правят изводи за книжовноезиковото и стилово развитие през дадения етап. 

Книгата е предназначена за студенти от филологическите специалности (бакалаври, магистри, докторанти), а в по-широк план – за специалисти от хуманитарното научно направление.

Допълнителна информация
Автор Диана Иванова
Година на издаване 2017
Страници 282
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-270-9

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Недописани страници към историята на новобългарския книжовен език (II част)

  • Автор Диана Иванова
  • Наличност В наличност
  • 15,00 лв.


Сходни продукти

Недописани страници към историята на българския книжовен език (I част)

Недописани страници към историята на българския книжовен език (I част)

Книгата представлява първата част от замислената от авторката поредица от учебни помагала по историч..

12,00 лв.