В учебното помагало са разгледани основите на уеб проектирането и стилизирането на уеб страници със CSS GRID Layout System.
CSS Grid Layout е система за проектиране на уеб страници. В нейната спецификация CSS Grid Layout Module 1 се посочва, че CSS Grid Layout е двумерна система, базирана на решетъчна структура, изградена и оптимизирана за проектиране на дизайн на потребителски интерфейс. Тази CSS система е гъвкава и богата на възможности за проектиране на изгледи.
Grid Layout, в контекста на проектирането на уеб страници, се превежда на български език като решетъчна структура, но в настоящото помагало често използваме английското понятие Grid Layout и неговите синоними Grid решетка и Grid изглед.
Ръководството е разделено на две части: „Част I – Теория за проектиране със CSS Grid Layout System“ и „Част II – Практика с примери“. В първа част е направено подробно теоретично изложение на спецификациите на CSS Grid Layout Module Level 1 – (https://w3.org/TR/css-grid-1) и Level 2 (https://w3.org/TR/css-grid-2), които са илюстрирани с много демонстрационни примери.
Теоретичното изложение в част I е адаптирано за целите на начинаещ обучаем и не следва последователност на официалната спецификация. Във втора част са разгледани примери с практики и техники за изграждане на изглед на уеб страница, адаптиране на изглед за устройства с различни екрани, и резолюция с приложение и без приложение на медийни заявки (media query).
Учебното помагало е подходящо за обучение на ученици, студенти и практици, които притежават основни познания по HTML. Същото е предназначено за обучението на студенти, изучаващи дисциплините „Уеб дизайн“ от специалност Софтуерни технологии и дизайн, „Уеб програмиране 1“ от специалност Софтуерно инженерство към Факултета по Математика и Информатика на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Допълнителна информация
Автор Христо Христов
Година на издаване 2023
Страници 108
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-855-8

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

CSS GRID SYSTEM. Ръководство за проектиране и стилизиране на уеб страници

  • Автор Христо Христов
  • Наличност В наличност
  • 9,00 лв.