Актюерската наука е дисциплина за изследване и оценка на риска чрез използването на математически и статистически апарати. Моделира се несигурността, настъпила в животозастраховането, здравното осигуряване, имущественото застраховане и пенсионното осигуряване. Съществува стабилно и нарастващо търсене за актюерски умения в най-широк кръг от бизнес дисциплини като управленско консултиране, инвестиции, финанси, брокерство, правна регулация, образование и софтуерно разработване.

Актюерите са компетентни професионалисти наричани още финансови архитекти и обществени математици. Актюерската професия е изключително престижна и много добре платена, но изисква постоянно обучение и квалификация. Съществена роля за поддържане високото ниво на професията играят професионалните организации на актюерите. „Българско актюерско дружество“ (БАД) предлага специализирана програма за професионално обучение на актюери, която отговаря на всички международни изисквания и предоставя правоспособност за упражняването на актюерската професия в Република България.

Настоящият учебник е предназначен за всички студенти, обучаващи се в бакалавърски, магистърски и докторски програми на ПУ „Паисий Хилендарски“, изучаващи учебната дисциплина „Застрахователна математика“. Може да се използва и от други студенти или обучаеми от сродни специалности, застъпени в други Висши учебни заведения, както от специалисти, които работят в областта на застрахователното дело. Основната цел е придобива не на фундаментална компетентност по имитационно моделиране, симулиране и анализ на застрахователни събития. Предоставени са основните познания необходими за кандидатстване за отговорен актюер.

Изложението е предложено в шест глави и няколко приложения. Предполага се, че читателят притежава необходимия минимум от знания от областта на теория на вероятностите и математическата статистика. Подробно са разгледани най-често използваните разпределения в застраховането. Особено внимание е отделено на проверка за принадлежност на извадки към различни вероятностни разпределения, които реално възникват и се изследват при настъпване на конкретни застрахователни събития. Разгледани са методи и способи за апроксимиране на реални данни от застрахователни искове в автомобилното застраховане. Детайлно се разглеждат понятията риск и несигурност както и ролята на риска в застраховането. Определят се основните рискови показатели и мерки. Подробно са представени две от основните мерки – Value at risk (VaR) и Tail value at risk (TVaR) като се разгледани техните предимства и недостатъци.

Допълнителна информация
Автор Мария Василева, Николай Кюркчиев
Година на издаване 2023
Страници 188
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-7663-24-2

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Застрахователна математика

  • Автор Мария Василева, Николай Кюркчиев
  • Наличност В наличност
  • 12,00 лв.