Настоящото ръководство е предназначено за студентите от Факултета по математика и информатика на ПУ „Паисий Хилендарски“, които изучават различни езици за програмиране, извеждат и прилагат алгоритми, създадени със знанията по векторно и матрично смятане.

Всеки параграф съдържа теоретични сведения, решени примери и задачи за упражнение. Разгледаните теми са от аналитичната геометрия и линейната алгебра и са разпределени в двадесет и един параграфа.

В обема въпроси от аналитичната геометрия са включени действия със свободни вектори, права в равнината, права и равнина в тримерното пространство, окръжност и сфера, както и основни сведения за кривите от 2. степен.

С темите по линейна алгебра са въведени определенията за векторно пространство и векторно подпространство, линейна зависимост и независимост на вектори, бази и координатни системи, детерминанти и техните свойства, матрици, свойства на матрици и обратна матрица, методи за решаване на системи линейни уравнения, линейни преобразувания, собствени стойности и собствени вектори на линейни преобразувания.

За чертежите е използван математически софтуер GeoGebra.

Допълнителна информация
Автор Ива Докузова, Добринка Грибачева
Година на издаване 2023
Страници 148
Формат 160/230 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-895-4

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Ръководство по линейна алгебра и аналитична геометрия за информатици

  • Автор Ива Докузова, Добринка Грибачева
  • Наличност В наличност
  • 9,00 лв.