Това методическо ръководство е предназначено за студентите на факултета по математика и информатика, които изучават различни езици за програмиране, графични библиотеки (API) и стандарти и ги прилагат за създаване на компютърна графика.

Ръководството има три основни раздела – „Елементи от аналитичната геометрия“, „Геометрични преобразувания в равнината“ и „Геометрични преобразувания в пространството“, в които са разпределени 32 параграфа. С негова помощ се правят първи стъпки в компютърната геометрия и графика. Целта му е студентите да осмислят и да могат сами да извеждат необходимите алгоритми, в които се използват елементи на векторно-координатния метод и аналитичната геометрия, както и действия с матрици и техните свойства. Основната задача е да даде в достъпна форма математическия апарат за създаване на изображения на геометричните обекти на екрана на компютъра или на някое друго графично изходно устройство и за тяхното движение. С получените умения студентите ще могат да съставят геометричен модел на обекта, да задават преобразувания на обекта (ротация, транслация, промяна на мащаба и др.) и да въвеждат нагледно (аксонометрично, перспективно) изображение.

В обема въпроси от аналитичната геометрия са включени действия със свободни вектори, права в равнината, права и равнина в тримерното пространство, окръжност и сфера, както и основни сведения за кривите от 2. степен.

Във втора и трета част с инструментите на векторната алгебра и аналитичната геометрия са представени преобразувания на геометричните обекти в равнината и в пространството. В последния параграф е даден справочник с формули и получените матрици на транслация, ротация. промяна на мащаба, симетрия, проективни преобразувания и др.

Използваме програмите Wolfram Mathematica и GeoGebra за чертежите и пресмятанията.

Допълнителна информация
Автор Ива Докузова
Година на издаване 2023
Страници 162
Формат 160/230 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-845-9

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Математически основи на компютърната графика

  • Автор Ива Докузова
  • Наличност В наличност
  • 9,00 лв.