Дискретната математика или Теоретичната информатика е един от стълбовете на развитието на информатиката като наука. Тази наука се занимава с изследване на дискретни математически структури като прави естествена връзката между математиката и информатиката. В този аспект тя е особено значима за развитието и бъдещата професионалната реализация на студентите.

Настоящото ръководство има за цел да подпомогне студентите при изучаването и приложението на набор от математически факти в компютърните науки и най-вече да стимулира студентите да мислят логично и математически.

Дискретната математика е широкообхватна наука, която разглежда различни аспекти на дискретните структури и тяхното приложение. Поради това в настоящото ръководство са включени само темите, свързани с математическите основи на компютърните науки като: теория на множествата, функции и релации, теория на графите и дърветата, логика, булева алгебра и двоични функции. Друг съществен дял от теоретичната информатика са алгоритмите, формалните езици и граматики, както и теоретичните аспекти на комплексността, изчислимостта и разрешимостта, които авторите планират да представят във втора част на настоящото ръководство.

Всички теми се разглеждат основно в приложен аспект. Теоретичната информация по отделните теми има за цел да припомни необходимите знания на студентите и не претендира за изчерпателност. В помагалото се коментира и възможността за използване на системата Wolfram Mathematica при практическата работа с разглежданите математически структури. Желанието на авторите е да представят темите на разбираемо, достъпно и практически насочено ниво, с което да поставят стабилна основа, върху която студентите да могат да надграждат, според собствените си цели и интереси.

Ръководството е предназначено за обучение на студенти по дисциплината „Дискретна математика“ във Факултета по Математика и Информатика на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ за специалност „Информатика“, но може успешно да се използва като помощно учебно помагало и за всички, които искат да разберат повече за основните структури в информатиката.

Допълнителна информация
Автор Мария Василева, Тодорка Глушкова
Година на издаване 2023
Страници 174
Формат 150/210 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-7663-25-9

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Ръководство по дискретна математика

  • Автор Мария Василева, Тодорка Глушкова
  • Наличност В наличност
  • 15,00 лв.