Учебното ръководство разглежда основите на Уеб дизайна като прави въведение в основите на уеб технологиите – езиците HTML и CSS.

В първа глава са представени основни принципи и технологии в уеб пространството, Интернет и WWW, „Клиент – сървър“ модел, основна структура на HTML документ, основни понятия за браузъри, URL, домейн имена и IP адрес.

Във втора глава са разгледани таговете за заглавия и параграф, представени са способи за форматиране на текст и текстов поток, описани са кодовите таблици UTF-8 и ASCII, обяснено е как символните знаци се кодират при изпращане на съобщения, разгледани са тагове за форматиране на текст, поставяне на нов ред, хоризонтална линия и др.

Трета глава включва теория и примери за създаване на хипервръзки, фон, задаване на размери, разположение и др. Разгледани са най-употребяваните файлови формати за изображения в уеб, посочени са примери за създаване на хипервръзки като изображения, отметки, плаващи изображения, фонови изображения. Обяснено е какво представлява контейнерен дизайн, дадени са примери за отзивчиво изображение, разгледано е как се създават списъци и таблици.

В четвърта глава е представено създаването на формуляри (уеб форми) и вградени рамки (iFrames). Посочени са основните елементи за създаване на уеб форми. Разгледани са примери за структуриране, стилизиране и валидиране на уеб форма.

Пета глава обхваща синтаксиса на CSS, начините на добавяне на CSS изходен код към HTML документ и видовете CSS селектори. Обхванати са голяма част от възможности за комбинирано прилагане на CSS селектори, които подробно и детайлно са пояснени чрез примери с изходен код и снимки на визуализация в уеб браузър.

В шеста глава са разгледани цветовете в CSS, изложени са цветовите схеми и фоновите свойства, прилагани върху HTML елементи.

Седма глава представя CSS Box модела и CSS форматиране на текст.

В осма глава са разгледани CSS свойства за позициониране, застъпване, препълване, обтичане на текста и създаване на плаващи елементи, визуализация, прозрачност, подредба на HTML елементи и др., като е пояснено чрез примери приложението им в различни ситуации.

В девета глава е разгледано постъпковото изграждане на завършен изглед на уеб страница, като са пояснени етапите на създаване на изглед.

Десета глава разглежда теоретичните основи за работа с медийни заявки.

Допълнителна информация
Автор Христо Христов, Генчо Стоицов
Година на издаване 2024
Страници 228
Формат 160/230 мм
Подвързия мека
ISBN 978-619-202-935-7

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Основи на уеб дизайн за начинаещи с HTML и CSS

  • Автор Христо Христов, Генчо Стоицов
  • Наличност В наличност
  • 15,00 лв.