Динамиката на съвременния обществено-политически и социален живот след приемането на България в Европейския съюз изисква адаптиране към новите условия и привеждане на учебния процес и на учебните програми съобразно с новите реалности. В такъв аспект аудиторната и извънаудиторната работа във висшите училища трябва да се преустрои в съответствие с настъпилите промени и да се ориентира към реалните условия, в които ще се реализират бъдещите специалисти. По този начин се постига по-висока мотивация на студентите за овладяване на необходимите знания и умения, за разширяване на компетенциите, които ще им помогнат за по-добра професионална реализация, ще ги направят конкурентноспособни, адаптивни към новата среда, ще могат да се справят по-ефективно на бъдещето си работно място, ще получат възможност за успешно кариерно развитие. 

Бизнес комуникациите и деловото общуване играят важна роля в трудовата сфера на съвременното общество. Те имат голямо значение не само за утвърждаването и преуспяването в съответната професионална сфера, но са част и от всекидневието на всеки от нас, тъй като способността да се общува ефективно писмено и говоримо, е едно от най-ценните умения на съвременния човек.

При съставяне на учебното помагало „Лингвостилистика на деловите текстове“ в съдържателен план е използван националният и международният опит в областта на деловото общуване, образците на документите представят БДС и европейските формати и стандарти. 

Помагалото е предназначено за студенти от икономическите специалности – преди всичко от магистърските програми, в които е заложена дисциплината „Административна бизнес стилистика“, а също така и за двете бакалавърски степени: колежанска и университетска (с предвидени семинарни занятия). Настоящето помагало е преработено и разширено издание на учебното помагало със заглавие „Култура на деловото общуване. Делова кореспонденция“ (Пловдив 2007). Изчерпването му на книжния пазар и големият интерес към него наложи преиздаването му със съответната актуализация: добавихме към съдържанието му една цяла част; извършихме някои структурни промени, актуализирахме отделни части от съдържанието, нанесохме корекции в примерните образци на документите с оглед промените в БДС, синхронизирани с европейските формати. Променихме заглавието на помагалото с оглед на учебната програма на дисциплината „Административна бизнес стилистика“, а и поради факта, че проблемите на деловата кореспонденция не заемат централно място в помагалото, а се разглеждат само в една негова част. 

Искрено се надяваме, че предложеният лекционен курс и учебното помагало ще дадат необходимите познания за деловата сфера на общуване и ще бъдат полезни на студентите икономисти в тяхната подготовка за изпита, както и в бъдещата им професионална дейност. Помагалото може да бъде използвано и от по-широк читатели: филолози, прависти, държавни служители, офис мениджъри, технически сътрудници и други, които в ежедневната си работа си служат с деловия български книжовен език.

Допълнителна информация
Автор Диана Иванова
Година на издаване 2012
Страници 250
Формат 160/230 мм
Подвързия мека
ISBN 978-954-423-779-0

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ

Култура на деловото общуване

  • Автор Диана Иванова
  • Наличност В наличност
  • 12,00 лв.